Er gaat niets boven een alpaca!

Alpaca’s om te fokken? Alpaca’s voor de wol? Alpaca’s voor de gezelligheid? Alpaca's voor de zeer vruchtbare mest? Of alpaca’s om beste vrienden mee te worden? Iedereen heeft eigen redenen om als een blok voor de alpaca te vallen.

Een alpaca houden begint met een alpaca kiezen. Lees daarom veel informatie over alpaca's. Maar vooral ook goede informatie. Alpacawereld.nl heeft als grootste alpacawebsite van Europa volop informatie over alpaca's voor hobbyhouder tot fokker, en van kinderboerderij tot dierenarts.

In de menu's links en rechts hiernaast staat veel informatie over voeding en verzorging van alpaca's, training en gezondheid en nog veel meer. Mist u nog bepaalde informatie? Laat het ons direct weten, dan kunnen we dankzij u voor een waardevolle aanvulling zorgen.

Alpaca is geen lama!

Noem alpaca’s geen lama, minilama of dwerglama! Net als de lama behoren ze tot de kameelachtigen. Maar ze zijn een heel eigen soort dier. Zo spugen ze haast niet, kunnen geen vracht dragen, en zijn ongekend vriendelijk en zachtaardig. Bovendien beschadigen de zachte voetzooltjes het gras in de weide vrijwel niet. Dat is nog eens wat anders dan het ploegwerk van een pony, varken of geit!

Wat doet u met de wol?

Alpacawol is een van de beste wolsoorten ter wereld. Alleen vicuña- en guanacawol zijn duurder. In de periode van april tot augustus laat u uw alpaca's scheren. De ruwe wol kunt u verkopen. Maar waarom doet u niet enkele bewerkingen zelf? Zoals kaarden (vezels rechtleggen en vuil verwijderen), spinnen of twijnen? Er zijn verschillende workshops waarin u de eerste stappen of de fijne kneepjes kunt leren.

De prijzen verschillen overigens behoorlijk, afhankelijk van de kwaliteit, sortering en aanwezige verontreiniging.

Alpaca’s zijn enorm nieuwsgierig

De alpaca valt onder de zogeheten parkdieren. Net als herten, loopvogels en wallabies. Maar in tegenstelling tot het schuwe karakter van andere parkdieren zijn alpaca’s juist enorm nieuwsgierig en zeer geïnteresseerd in mensen. Ga maar eens nonchalant in de alpacaweide zitten fröbelen; grote kans dat uw alpaca's in een mum van tijd over uw schouder staan mee te kijken. Daarom zijn ze steeds vaker geliefde bewoners van kinderboerderij en zorgboerderij. En als gezelschapsdier voor uzelf natuurlijk!

Goede afrastering en stalinrichting

Alpaca's zijn tevreden met weinig. Een goede afrastering is in ieder geval nodig. Zo'n 120 tot 150 cm hoog is voldoende. Schrikdraad heeft weinig zin, want de dikke vacht beschermt tegen de schokjes.

Zorg wel voor afrasteringsmateriaal waar de alpaca's niet doorheen kunnen, zoals (schapen)gaas. Ook planken/palen met een kleine tussenafstand, zoals een Post & Railhekwerk, vormen een fraaie, landelijke en afdoende oplossing voor een alpacaweide.

Ideaal dier volgens VN

Rond 1970 heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties de alpaca gedefinieerd als het ideale dier voor de toekomst.

Daarvoor waren maar liefst vijf redenen: (1) de alpaca is een herkauwer die een hoog rendement haalt uit schrale voeding, (2) de alpaca heeft weinig water nodig, (3) de alpaca is zeer vruchtbaar, (4) de alpaca heeft een unieke hypoallergene vezel die slijtvast (duurzaam) en thermoregulerend is, en (5) het vlees is vetarm en eiwitrijk.


Klik hier voor de Alpacagids 2021

Heeft u zelf een evenement gepland? Stuur dan een berichtje met uw aankondiging.

Verkoop uw alpacas in Nederland en Belgie via AlpacaMarkt.nl. Betrouwbaar platform, zonder abonnement, en met gratis website integratie.

© 2015-2018 Alpacawereld.nl